СТАТТІ

  Статті Як працює автобетононасос

Як працює автобетононасос

Як працює автобетононасос
Завдання автобетононасоса (АБН) полягає в оперативній транспортуванні розчину з місця під'їзду міксера до конкретної точки в опалубці майбутньої конструкції. Дану техніку замовляють тільки якщо бетонозмішувач не здатний впритул під'їхати до місця, куди потрібно залити суміш. АБН спеціально розрахований на спільну роботу з міксером. Змішувач заливає розчин в приймальний бункер автобетононасосу, звідки суміш подається насосним пристроєм в розподільну стрілу.




Для початку трохи зупинимося на конструкції АБН, щоб можна було далі говорити про його функціях і про те, як працює автобетононасос. В основі агрегату вантажне шасі, на якому розміщується насосна станція і розподільна стріла. Під вантажним шасі мається на увазі вся ходова частина вантажного авто з кабіною і двигуном, але «без кузова». Замість «кузова» на несучу платформу техніки встановлюється бетононасос з прийомним бункером і розподільна стріла.
Робота насоса

Бетононасос перекачує свіжий розчин з відкритого бункера в замкнутий простір бетонопровода, прокладеного всередині розподільної стріли. Розглянемо детально принцип роботи насоса. За допомогою системи поршнів або роликового механізму, усередині стріли нагнітається тиск і розчин проштовхується по каналу. На виході з бетоноводу приєднаний гнучкий шланг, маніпулюючи яким робітник може здійснювати максимально точну подачу розчину.

Більшість сучасних АБН оснащені двухпоршневой системою. У бункері є 2 отвори, до яких підключені паралельні труби. У цих трубах рухаються циліндри, то всмоктуючи розчин в трубу, то виштовхуючи його назад в сторону бункера. Коли труба з першим циліндром повністю заповнена розчином, він починає рух в сторону бункера і отвір закривається поворотним клапаном або шибером. Він являє собою ділянку труби між каналом руху поршня і бетоноводом.

Поршень повертаючись в бункер, штовхає розчин в шибер, який перенаправляє суміш в стрілу. Коли канал першого циліндра спустошений, канал другого в цей момент повний. Шибер переміщається і з'єднується з каналом другого поршня. Другий циліндр видавлює розчин в шибер, поки перший знову заповнюється сумішшю. Після спустошення другого каналу шибер повертається до першого, і робота триває по циклу. Завдяки такій схемі продуктивність автобетононасоса в м3 / год може досягати 200 кубометрів.
Повернутись до списку